Main Hall Before

Main Hall Before

Main Hall after Restoration

Main Hall after Restoration

Main Hall Before

Main Hall Before

Main Hall with new staircase

Main Hall with new staircase

New Stair details

New Stair Details

Main Hall

Main Hall

Main Hall Before

Main Hall Before

After

After

Restored Parlor

Restored Parlor

Basement Before

Basement Before

After

After

Basement Before

Basement Before

After

After

New Kitchenette

New Kitchenette

Newly created restrooms

Newly created restrooms

Newly created restrooms

Ames Chapel  Hingham, MA

The Ames Chapel is a focal point of the Hingham Cemetery, a picturesque garden cemetery and arboretum modeled after Mount Auburn Cemetery in Cambridge, Mass. Dedicated in 1887, the chapel was designed by a young local architect, J. Sumner Fowler, in a blend of the Queen Anne and Stick styles. Originally used as a funerary chapel, it has served since the 1920s as office space and storage for cemetery operations. In 2011 the cemetery board began to execute its vision for the revitalization and rehabilitation of the building as a fully accessible venue for the community, equipped to host a range of activities.

Our firm was engaged in 2011 to perform a conditions assessment of the building and develop schematic plans for reuse that included the introduction of rest rooms, a kitchenette and full handicap access. With our assistance, the cemetery board received a grant from the Massachusetts Preservation Project Fund and funding from the local Community Preservation Act to preserve the building exterior and begin to effect its transition to a community asset. Completion of the comprehensive rehabilitation of the building was celebrated at its dedication in September 2015. 

Spencer, Sullivan & Vogt / 1 Thompson Square / Charlestown MA 02129 / T 617.861.4291 / © 2018 by Spencer, Sullivan & Vogt Architects

  • Facebook Social Icon