Before
After
Boatroom Before
Boat Room After Restoration
Apartment Before
Apartment Master Bath
Apartment Master Bath
Apartment Small Bathroom
Stairway 1 Before
Restored Stairway 2
Crew Room Before
Crew Room After
Living Space Before
Living Space After
Apartment Living Space
Apartment Kitchen
Apartment Kitchen
Apartment Entry
Apartment Kitchen

Nahant Life Saving Station  Nahant, MA

​Built in the 1890s as part of the national coastal network of rescue stations, the Nahant Life Saving Station is prominently sited on a short neck connecting the villages of Big and Little Nahant. The station was decommissioned by the US Coast Guard and turned over to the Town of Nahant. Our firm directed the restoration of the exterior, including replication of missing historic features and the restoration of window trim, historic porches and deteriorated framing. A study of historic paint established a period-appropriate exterior paint scheme. Exterior work was completed in 2005.
Phased rehabilitation of the station, which included restoration of the garage, comprehensive interior renovations and the introduction of access, was completed in 2012. The historic building now serves the community as an event venue and bathhouse facility and offers leased office space on the second floor.

Spencer, Sullivan & Vogt / 1 Thompson Square / Charlestown MA 02129 / T 617.861.4291 / © 2018 by Spencer, Sullivan & Vogt Architects

  • Facebook Social Icon